ізотерми поверхневого натягу

ізотерми поверхневого натягу

Поверхневий натяг - це питома вільна енергія поверхневого шару на межі розділу двох фаз, яка вимірюється роботою, яку необхідно затратити на утворення 1 см2 поверхні розділу при постійній температурі. Поверхневий натяг вимірюється в ерг·см-2.  Зміна поверхневого натягу на поверхні клітин і органел відіграє значну роль в таких явищах, як клітинне ділення, фагоцитоз і пиноцитоз, амебоидное рух, зміна проникності клітинних мембран та ін.

Ізотерма поверхневого натягу. Поверхнево-активні та поверхнево-неактивні речовини. Поверхнева активність. Правило дюкло—траубе. Виникнення поверхневих явищ зумовлено силами міжмолекулярної взаємодії, котрі особливо яскраво виявляються на міжфазних межах поділу. Адсорбцією називається концентрування газоподібної або розчинœеної речовини на поверхні роздягнула фаз.

3. Сила поверхневого натягу Силою поверхневого натягу називають силу, що діє уздовж поверхні рідини перпендикулярно до лінії, що обмежує цю поверхню, і прагне скоротити її до мінімуму. Розглянемо дротяну рамку з рухомою нижньою дротинкою (рис.3). Рис.3. Дія поверхневого натягу. 4. Якщо занурити рамку у мильний розчин, то на ній утвориться мильна плівка, яка скорочуватиме свою поверхню.

Проведено анализ существующих методов контроля концентрации поверхностно-активных веществ в водных растворах. Рассмотрены особенности контроля концентрации поверхностно-активных веществ по динамическому поверхностному натяжению

Будь-яка хімічна однорідна речовина може бути за одних умов у газоподібному стані, а за інших - у рідкому. Водночас за своїми властивостями гази і рідини суттєво відрізняються. Рідини, як і гази, не мають певної форми і набувають форми тієї посудини, в якій знаходяться, але газ не має власного об'єму і займає будь-який наданий йому об'єм. Об'єм рідини - сталий. Газ відносно легко стискається, а рідини майже нестисливі. Можливість вільного переміщення молекул рідини одна відносно

Поверхневий натяг розчинів. Повердхневоактивні і поверхневоінактивні речовини. 5. Ізотерма поверхневого натягу розчинів поверхнево-активних речовин (ПАР). Рівняння Шишковського. Поверхнева активність, її визначення. Правило Дюкло-Траубе. 6. Адсорбція електролітів.

Рис. 1. Ізотерми поверхневого натягу розчинів ПАР (1,2) і поверхнево-інактивними речовини (3), які зменшують ПН. Зменшення поверхневого натягу і, отже, поверхне-. вої енергії відбувається в результаті адсорбції ПАР на. поверхні розділу рідина - повітря, тобто того, що кон

Мономолекулярна адсорбція на твердій поверхні. Рівняння ізотерми. Ленгмюра. Хроматографія колоїдна хімія та дисперсні системи. Оптичні властивості колоїдів. Властивості межфазовой кордону. Ліофільні і ліофобних золи.

ПОВЕРХНЕВІ ЯВИЩА До поверхневих належить ряд явищ, зв'язаних з особливими властивостями поверхневого шару перехідної області між двома стичними фазами. Міжфазні поверхні існують тільки в гетерогенних системах

Поверхневий натяг - це фізична величина, яка чисельно дорівнює похідній внутрішньої енергії по площі поверхні розділення фаз при постійних ентропії, об'ємі, кількості молів і заряді. Із рівняння (3.3) маємо висновок: зміна енергії Гіббса на поверхні 5'і;2 розділення фаз визначається як AG = a-S1>2, а енергія Гіббса, що припадає на одиницю площі поверхні розділення фаз - як AGS = а. Звідси маємо  3.4. Ізотерми поверхневого натягу.

Розробка уроку з фізики у 10 класі "Поверхневий натяг рідини. Змочування. Капілярні явища" Основна мета: Застосувати набуті знання для збереження власного здоров’я та здоров’я інших. Урок супроводжується презентацією та міні-проектами учнів. (Скачати презентацію можна за посиланням у конспекті уроку) Відео в презентації працюватими за умови вcтановленого Power Point 2016. Конспект на урок Фізика скачати

ПОВЕРХНЕВИЙ НАТЯГ. Молекула всередині рідини оточена іншими молекулами з усіх боків (рис 1 а). Молекула, як знаходиться на границі, наприклад, з газом (рис 1 б) оточена своїми сусідками лише з однієї сторони.  Коефіцієнт поверхневого натягу - це фізична величина, що чисельно дорівнює поверхневій енергії рідини, що припадає на одиницю площі її вільної поверхні. Позначають коефіцієнт поверхневого натягу. де, W - поверхнева енергія рідини; S - площа вільної поверхні рідини.

Фізичний зміст поверхневого натягу: поверхневий натяг чисельно дорівнює силі поверхневого натягу, яка діє на кожну одиницю довжини контуру, що обмежує поверхню рідини. Поверхневий натяг рідини позначається символом , одиниця в СІ — ньютон на метр (Н/м). Поверхневий натяг рідини — скалярна додатна величина. Вона залежить від роду рідини, її температури та наявності домішок.

1. Поверхнева енергія і поверхневий натяг. 2. Поверхнево-активні речовини, їх біологічне значення. 3. Поверхнево неактивні речовини, їх біологічне значення. 4. Ізотерми поверхневого натягу. 5. Поверхнева активність. 6. Правило Дюкло і Траубе, його практичне значення.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

3d с високим розрішеньіем живі обоі на робочій стол

прайс-лист на строительные работы 2020 в польше монолітні роботи

6 клас смотреть онлайн о.с істер самостійні та тематичні контрольні завдання 6 клас за новою програмою